Ахат

От научна гледна точка ахатите са микрокристален кварц – халцеон, но често са класифицирани отделно заради отличителните ивици, състоящи се от микрокристални слоеве. Ахатът се образува при охлаждане на силикатни разтвори в процепи и кухини във вулканични скали. Всеки един слой на ахата кристализира различно в зависимост от условията – температура и примеси, откъдето се появяват и разнообразните цветове. В някои случаи в средата на ахата може да има ивици от планински кристал, аметист или опушен кварц. Именно тази особеност на ахата го прави привлекателен за изработка на бижута. Цветовете зависят от различните включения в минерала. Например, оранжевия, червения и жълтия цвят се дължат на примеси от желязо, а зеления на хлориди.

На различните цветове се приписват и различни свойства. Например, сивият ахат намалява конфликтните ситуации, синият – активизира и усилва творческите способности, а черният отблъсква нещастните случаи и поддържа материалното състояние.

Ахатът е високо ценен от много древни цивилизации, включително египтяни и шумери.  По време на Римската империя той  бил използван за всякакъв вид украса и бижута, даже и пръстени печати, които били предназначени изключително за висшата класа.

Ахатът вдъхва увереност, лекота в общуването и спокойствие, изостря чувствата и помага да се различи лъжата от истината, придава яснота на мисленето, пази от уроки. В семейния живот дарява мир и любов, подобрява взаимоотношенията между партньорите , помага на хората да вземат правилните решения. Смята се, че ахатът носи на своя собственик слава, богатство, прави го привлекателен за околните.

 
 
колекции
Подреди по

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин, за да разберете първи за промоционалните ни предложения. Зона, свободна от спам!

* indicates required