Аметист

Аметистът е една от най-често срещаните разновидности на кварца и е популярен полускъпоценен камък.  Той се използва в бижутерството поне от 5000 години – още древните египтяни са го слагали върху пръстени и печати . Популярен и в Древна Гърция и Рим. Общоприето било вярването, че този кристал може да предпази човека от опиянение и така от гръцката дума „аметистос “ (непиян) произлязло името му. В класическата митология се разказва как Бакхус – бога на виното, случайно проклел едно младо момиче  - Аметистос, бързащо към храма на богинята Артемида. Момичето се помолило на Артемида, която й помогнала като я превърнала в бял камък. Бакхус, разбирайки грешката си, изсипал вино върху камъка и го превърнал в аметист.

Аметистът помага за постигането на душевен мир и хармония, за реализирането на способностите и талантите и не позволява на своя собственик да лъже, тъй като разкрива лъжата. Също така пропъжда лошите мисли, прави човека по-добър и го защитава от вредни влияния. Препоръчва се на скромните и необщителни хора, тъй като може да подобри тяхната способност за контактуване и привлекателността им за околните. Аметистът има свойствата да хармонизира човека във всичките сфери от неговата дейност. Способен е да развива заложените таланти, да подтиква притежателя си към самоусъвържшенстване. Предпазва от излишества и вредни навици. Ако собственикът на този камък е упорит, може да му помогне да се освободи от вреден навик, например от дългогодишно пушене. Аметистът може да се носи и като пазител срещу безумни страсти – той държи човека в нужните рамки, просветлява ума и пропъжда лошите мисли.

Този камък е като частица от нашата съвест, тъй като позволява да контролираме емоциите си и да избягваме лошите постъпки . Това е камък на мъдростта, трезвото и разсъдливо мислене.

 

 

колекции
Подреди по

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин, за да разберете първи за промоционалните ни предложения. Зона, свободна от спам!

* indicates required