Авантюрин

Считан за разновидност на кварца, с многото си цветове и искрящи примеси, той носи името си от италианската фраза „пер авентура“ – случайност. Авантюринът се образува, когато кварцът се стопи и прекристализира в присъствието на други минерали, които го оцветяват. Той е микрокристален, откриван под формата на големи плочи, подходящи за създаването на декоративни предмети. Зеленият авантюрин е оцветен от слюдата фоксит и  има свойството да проблясва сякаш е поръсен от ярки петънца. Тази характерна черта го отличава от подобно изглеждащите камъни като амазонит, изумруд и жад. Кафявите разновидности приемат цвета си от пирит или гьотит.

Авантюринът е ценен от много цивилизации през вековете – резби върху този камък в Китай датират от 3 в пр.н.е. Из Средиземноморието също са открити подобни творби. В наши дни като камък за резбоване е особено популярен в Индия, Китай и Бразилия

Авантюринът подобрява психическото състояние на човека, повишава емоционалната нагласа. При редовно носене, той помага на човек да добие положително отношение към живота. В сферата на любовните отношения, авантюринът разпалва угасналите страсти, пробужда чувствителността и страстта. На боязливите вдъхва увереност в собствените сили и надежда за бъдещето. Помага на своя притежател да се справи със страховете си и да се отнася с лекота към ставащото около него.

 
 

 

колекции
Подреди по

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин, за да разберете първи за промоционалните ни предложения. Зона, свободна от спам!

* indicates required