Яспис

Ясписът е матова, непрозрачна микрокристална разновидност на кварца. Най-често нюансите и цветовите вариации на всеки къс са резултат от рекристализация при напукване и преобразуване на скалата заедно с други кварцови примеси. Благодарение на микропорестата си структура ясписът и други разновидности на кварца често приемат цвета на обкръжаващата ги среда.

Значението на името „яспис“ е с неизвестен произход, но се счита, че произлиза от сирийската дума за камък „ашпу“. Ясписът е споменаван често в Библията във връзка със Светия град. Ясписът е използван за бижута и амулети от древния свят през Средновековието до наши дни. Камъкът привличал с уникалността на всяко парче по цвят и текстура и възможността за откриване на големи късове за изработка на вази, маси и стенни плочи за дворци и църкви. Той бил популярен в миналото и като средство за защита срещу ухапвания на змии и други отровни животни, както и противодействие от ефекта на отравянето.

Смята се, че ясписът носи щастие, дарява мъдрост и сила, предпазва от зла участ, пропъжда тъгата и укрепва сърцето. Този удивителен минерал, който олицетворява енергията на Земята, може да бъде поставен в центъра на дома, за да подобрява здравето на всички обитатели. Червеният яспис не напразно е наричан „камъкът на храбрите“: той осигурява победа, вдъхва упорство и не позволява на човека да спира до постигането на целта. Китайците винаги са ценили много ясписа и са го смятали за камъка на битието.

Освен това ясписът има свойството да  възстановява нормалната работа на стомашно-чревния тракт. При жените ясписът (особено червения) облекчава менструалните болки и регулира цикъла. Този камък дарява на собственика си сила, мъдрост и умение да излиза с достойнство от най-сложните житейски ситуации.

 
 
колекции
Подреди по

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин, за да разберете първи за промоционалните ни предложения. Зона, свободна от спам!

* indicates required