Малахит

Определящият елемент за малахита е медта. Той е наричан „зелена скала“, „кадифена руда“ и „сатенена руда“, благодарение на зашеметяващите си цветове и нюанси. Концентричните му цветни ивици го превръщат в стойностен декоративен елемент, въпреки неголямата му твърдост.

Името малахит произлиза от гръцката дума за растението слез „малохе“, чиито листа са с подобен нюанс на зеленото. В древността малахитът е използван като защитен амулет. Когато на камъка е изобразено слънце, се считало, че предпазва от недоброжелателство, зли духове и отровни животни. Концентричните мотиви на малахита често напомнят на око и по тази причина бил използван за защита от лоши очи. Древните египтяни добивали камъка, за да го използват за украса и за извличане на зелен пигмент.

Тъй като е попиващ камък, малахитът е отличен за извличане на дисбалансите в тялото. Той е използван да редуцира болката при възпаление и би могъл да успокои малки неразположения. Малахитът е особено ефективен за пречистване на емоционалните дисбаланси, като може да донесе мир и равновесие на сърдечната чакра. Той спомага за премахване на токсините и замърсителите.

Смята се, че малахитът помага за изпълняване на желания, пази от магическо въздействие, помага за преодоляване на тъгата. Освен това той хармонизира човека, предпазва го от зли духове и от нахлувания в неговото енергийно поле, защитава от урочасвания и магии.

 

Използваният в бижутата Red Dot малахит e естествен, за разлика от масово предлаганите на пазара в България синтетични заместители, продавани като „малахит“. 

 
 
колекции
Подреди по

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин, за да разберете първи за промоционалните ни предложения. Зона, свободна от спам!

* indicates required