Турмалин

Турмалин

Турмалин

Може би няма друг скъпоценен камък, с който да са свързани толкова легенди и митове. Според един от тях турмалинът е камък с извънземен произход и е донесен на земята, за да могат хората с неговата помощ да навлязат в нова ера на развитие.

Турмалинът е образуван в пукнатини дълбоко в земната кора, заедно с други минерали като кварц, слюда и фелдшпати. Той формира издължени, фини, триагонални кристали с паралелни бразди по дължината на призмата, като черната му разновидност шерлът е най-срещаната. Забележителното в турмалина е получаването на електрически заряд при нагряване – единият му край се зарежда положително, другият отрицателно, което го прави приложим за превключвателни устройства в различни уреди.

Турмалинът има много различни цветове и отенъци. Те се дължат на присъствието на различни  алкални метали в състава на камъка. Цветът може да се промени и чрез загряване. Например, при температура от 450 – 650 градуса, кафевият турмалин става розов, а тъмно зеленият  изумруден.  Съществуват няколко основни вида турмалин.

Апирит – пурпурен

Рубелит – розов или червен

Сибинит – черешово червен

Верделит – зален

Индиголит – син или люляков

Дравит – кафяв или жълт

Шерл – черен

Хамелеоноит – променящ цвета си от светло зелено на дневна светлина до тъмно червен на изкуствена светлина.

 

В състава на турмалина влизат около 26 елемента от Менделеевата таблица: магнезий, калций, йод, флуор, желязо и др.

Най-големите находища на турмалин се намират в Бразилия. Там е намерен и най-големия кристал с тегло 4 тона. А по-късно е намерен и ювелирен верделит с тегло 12 000 карата.

Турмалин е открит и в САЩ, Африка и Афганистан и Русия, като там вече е почти изчерпан.  

За полезните свойства на турмалина може да се говори много. Например, смята се, че той оказва положително въздействие на ендоркинната и нервната система. Тъй като за кристала турмалин е характерен пиезоелектричния ефект, той често се използва за направата на оздравителни матраци или прибори за йонизация на въздуха.

Лечебните свойства на този камък зависят и от цвета. Счита се, че синият турмалин намалява стреса и подобрява съня, черният полага при простудни заболявания, синият при главоболие.

Турмалинът е смятан и за камъка на хората на изкуството – писатели, поети, актьори и музиканти. Мнозина вярват, че той отваря врати към космическото пространство, откъдето хората на изкуството черпят вдъхновение.

Една интересна особеност на турмалина е свързана с името му. Според една от версиите, думата „турмалин“ произхожда от сенегалското “tormali”, което има две значения „смесен камък“ и „привличащ пепел“. Първото отразява сложния химически състав на камъка. По-интересно е второто значение. То се дължи на използването на турмалинови пръчки за прочистване на лули, което са проавили жителите на Шри Ланка. Те забелязали, че при нагряването на турмалина той привлича леки частички като пепел и прах. По-късно холандските колонизатори в Цейлон (днешна Шри Ланка) също започнали да използват турмалина за почистване на лули.  Те са и първите,  които са пренесли този скъпоценен камък в Европа.

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин, за да разберете първи за промоционалните ни предложения. Зона, свободна от спам!

* indicates required