Тюркоаз

Тюркоазът се е създал при контакт на водата с комбинация от медни и алуминиеви минерали. Синия си цвят камъкът получава от съдържащата се мед, а зелените тонове – от примеси. Тюркоазът е изключително порест и лесно абсорбира прах и масла, а под въздействието на топлината и на слънчевата светлина променя цвета си. Стабилизирането на цвета и затварянето на порите му се осъществява чрез импрегнация с вакса или смола.

Древните египтяни добивали тюркоаз в мини на полуостров Синай край Червено море. Той е добиван и в Персия, а османските турци го ценели толкова, че макар да имало находища в Анадола, предпочитали често трудния процес по доставянето му. Това търсене го превърнало в скъп и важен търговски артикул. На европейските пазари кристалът достигал през Османската империя и затова след тринадесети век станал известен под днешното си наименование „тюркоаз“ – камък от Турция. В Персия тюркоазът е използван да пази хората и конете от падания и наранявания. Тюрокоазът бил популярен и в Европа – обикновено бил носен от мъжете като скъпоценен камък върху пръстени.

Индианските шамани и знахари го използвали за предпазване от злини. Ацтеките и маите предлагали тюркоази като дар от боговете, а в Китай и Тибет кристалът отдавна се носи под формата на защитен амулет, а в бижутерията – като знак на богатство.
Тюркоазът е известен като „камък на щастието“. Помага на влюбените и символизира вярна любов. Дарява мир и благоденствие на всички с изключение на крадците и убийците, на които носи нещастие. Също така подтиква към благородство, смелост и просперитет, привлича приятелите, помага срещу враговете, предпазва от гнева на началството и пропъжда страховете.

На пазара в България повечето бижута, предлагани като тюркоаз са всъщност „тюркит“ - боядисан в синьо магнезит или хаулит. Тюркоазът в бижутата Red Dot e естествен пресован тюркоаз с примеси на пирит.

колекции
Подреди по

Абонирайте се за нашия имейл бюлетин, за да разберете първи за промоционалните ни предложения. Зона, свободна от спам!

* indicates required